Je oude tegels beu? Geef ze een nieuw kleurtje!

Je oude tegels beu?  Geef ze een nieuw kleurtje!

Ben je die oude badkamer- of keukentegels beu? Ze vervangen is een drastische, dure en vooral arbeidsintensieve klus - en niet nodig. Een nieuw verfkleurtje doet echt wonderen.

Hoe doe je het?

Maak alvast de tegels en de voegen zeer grondig schoon. Gebruik hiervoor een (licht) bijtend schoonmaakprodut zoals Cillit Bang. Let op! Lees eerst de veiligheidsvoorschriften op de verpakking van dit product en volg ze goed op. Bescherm zeker je handen met aangepaste handschoenen.

Het kan absoluut geen kwaad dat het glazuur van de tegel wordt aangetast, integendeel zelfs. Zorg er ook voor dat alle tegels goed vastzitten en dat er geen loszittende deeltjes of scheuren meer zijn in de voegen, want achteraf zullen deze scheurtjes zich aftekenen in de verf. Verwijder ook alle siliconenresten.

Heb je de tegels en de voegen gereinigd? Maak dan de glanslaag mat. Dit doe je best door de tegels te schuren met schuurpapier met korrel P220. Hierdoor wordt de tegel wel mat, maar krijg je geen diepe groeven.  

Veeg alle stofresten weg, en reinig de ondergrond opnieuw met het licht bijtend schoonmaakproduct, Spoel zorgvuldig na en laat de ondergrond goed drogen. Je kan nu de primer aanbrengen.

Het beste resultaat krijg je met de Special Primer van Levis.  Let op: dit is een product op tweecomponentenbasis, waardoor de pot een beperkte verwerktijd heeft. Zorg er dus voor dat je in één keer kan doorschilderen. Schilder de primer aan de zijkanten (plafond, vloer, badkuip) met een borstel en verf de grote vlakken met mousse verfrolletje. Goed (en kruiselings) uitrollen is zeker nodig, want eventuele lijnen in de onderlaag zullen zich zeker aftekenen in de eindlaag. Laat de grondlaag drogen volgens de instructies op de verpakking. 

De afwerking

Is de primer goed droog? Schuur de grondlaag nog even licht op met een schuurpapier korrel P280. Het is niet de bedoeling dat je grondlaag opnieuw mat zet: je neemt enkel  eventuele kleine oneffenheden in de onderlaag weg. Je kan nu starten met het aanbrengen van de afwerklaag. Kies hiervoor een lakverf op synthetische basis zoals de Levis Lak Expert (Satin of High Gloss) of Sigma Tigron (Satin of Gloss).  Een watergedragen verf zoals de Levis Ambiance Lak (Satin of High Gloss) of Sigma Tigron Aqua (Satin of Gloss) kan uiteraard ook.  Een muurverf op basis van acryl of latex is geen goed idee. Die geeft je tegels immers een 'plastiekachtig' uitzicht.